Kokos doceniany jest od dawna. Wykorzystywany jest w kuchni, przemyśle, upiększaniu. W wielu krajach uważany jest za roślinę, która jest źródłem zdrowia i piękna. Może być spożywany świeży lub jako składnik potraw gotowanych.
Smak kokosa ma delikatny i wyrafinowany smak. Z jego białego wnętrza powstaje mleko kokosowe, które dodaje się do sosów, zup, mięsa albo jako składnik owsianki czy zdrowych koktajli dietetycznych. Jest ono lekkostrawne, zawiera witaminy i minerały. Bardzo dobrze gasi pragnienie, Woda kokosowa obniża ciśnienie i redukuje stres.
Z miąższu kokosa powstaje mąka kokosowa. Ma dużą zawartość błonnika i białka a mało węglowodanów. Można stosować ją do pieczenia ciasteczek. Z orzecha kokosowego powstaje olej kokosowy, stosowany w kuchni albo w kosmetyce. W kosmetyce i przemyśle sprawdza się węgiel kokosowy, który działa oczyszczająco.